Çözüm Teknikleri
Getap
Brainfit
Odaklanma
Neurosound
Life Kinetik
Prep
Mat
Play Attention
Attentioner
Ahob
Tomatis
Fobrain
Neurofitness
Neurobalance
Denge Tahtası
Webi
Gedex
Gedex
Oyun Terapisi
Kum Terapisi
Disleksi Müdahale Programı
Bdt
Ennegram
Zeka Oyunları
EMDR
ReHaCom
BMMP(Puko)
Zihin Checkup
ReHaCom
Zihinsel eğitim anlamında psikoterapinin bir parçası olarak tedavi amacıyla kullanılır. Aynı seansta değişik bilişsel boyutların ele alındığı, bilgisayar temelli performans artırma tekniğidir. Kişinin bilişsel profili çıkarılır (dikkat becerileri, yürütücü işlevler, görsel uzaysal işlevler, dil işlevleri vb.). Danışanın veya ailesine durumuna yönelik geri bildirimler sağlanır. Günlük hayatını etkileyen tarafları konuşulur ve ReHaCom programı işlenmeye başlanır. Problemlere ait alt modülden uygun olan program seçilir; danışman, seans dışında danışanın kendini nasıl geliştirebileceğini dair geri bildirimler sunar. ReHaCom’un uygulama yoğunluğu ve devamlılığı gelişim için oldukça önemlidir. Şu alt kategorilerde analizler sunar: 1: Dikkat ve Konsantrasyon 2: Bölünmüş dikkat 3: Uyanık tetikte olma 4: Alansal bellek 5: Sözel bellek 6: Sözcük kelime belleme 7: Yüz sima belleme 8: Mantıklı akıl yürütme 9: Akustik tepki 10: Şekil hafızası 11: Alışveriş 12: Keşif 13: Görsel yapısal yetenekler 14: Plan 15: Uzay operasyon 16: Görsel Motor koordinasyon. ReHaCom ile danışanın problem alanına yönelik, çözüm odaklı, etkili ve kalıcı sonuçlar alınabilmekte ve danışanın performans ve gelişim durumu takip edilerek verimli çalışmalar gerçekleştirilmektedir.
PREP
PASS teorisine dayalı geliştirilen, yoğunluklu olarak ardıl işlem ve eşzamanlı işlem becerileri üzerinde çalışılan bir okuma güçlendirme programıdır. Yapılandırılmış bir sistemdir hem üç boyutlu hem kağıt kalem hem de dijital görevlere dayalı sıralı egzersizler içerir. Program sonunda çocukların; kelimeler arası ilişkiyi anlama, kelimelerden anlamlı bütün oluşturma, birbirinin ardından gelen ve bağımsız olan seslerin doğru telaffuzu, kelime dizilerini anlama yeteneği kazanmaları ve geliştirmeleri beklenir. PREP okuma eğitimi almış ancak kendisinden ve yaşından beklenen düzeyde okuma ve anlama yapamayan çocuklar için uygundur. Sıradan okuma anlama çalışmalarından farklıdır. Beyinde nöronlar arası bağlantıyı güçlendiren bir sistem ile okumayı öğrenmesini sağlar.
OKUMA GÜÇLENDİRME
İlkokul dönemindeki çocuklarla yapılan bu çalışmada eksik ya da hatalı okuma, yavaş okuma, okuyamama, akıcılıktan uzak okuma gibi problemlere çözüm üretilmektedir. Okuma güçlendirme çalışmalarında PREP’ten yararlanılmaktadır. PREP ile çocuk, yaşından beklenen düzeyde ve akıcı bir şekilde okuma yapacak, üç ayrı zorluk derecesinden geçerek okumayı iyileştirmenin yanı sıra strateji geliştirme ve problem çözme becerisini de güçlendirecektir.
YAZMA GÜÇLENDİRME
İlkokul dönemindeki çocuklarla yapılan bu çalışmada el, bilek ve parmak kaslarının güçlendirilmesi, harflerin tanınması, doğru kelime seçimi ve dil kurallarına uygun anlamlı cümle kurma egzersizleri yapılmaktadır.
MATH
Matematiği öğrenmek için gerekli temellerin anlaşılmasını ve pratiğinin yapılmasını destekleyen bir sistemdir. Math ile çocuğun hesaplama, problem çözme, aritmetik işlem becerilerinde gelişme ve hız kazanılmaktadır. Matematiksel öğrenme güçlüğü yaşayan (diskalkuli) ve matematik becerilerini geliştirmeyi hedefleyen kişiler için rehber niteliğinde kullanılabilir. Resimler ve grafikler yoluyla her bir modülde çocukların sayıları öğrenmelerini, anlamlandırmalarını pekiştirir. Her bir çocuk için bireysel olarak düzenlenebilir. Math, çocuğun planlama/yürütücü işlev, eş zamanlı işlemleme, dikkat kontrolü, dil ve sembol bilgisi ve mantık alanlarında beynin işlevsel kullanımına yardımcı olan etkili bir programdır.
BBMP
6-14 yaş aralığındaki dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan çocuklara uygulanır. İçeriğinde 12 fiziksel ve 36 bilişsel egzersizin bulunan özgün ve yapılandırılmış bir programdır. Bu program çocukların akıl yürütme ve yönergeleri takip etme becerileri, duyusal ve kısa süreli bellek becerileri, sağ ve sol beynin birlikte ve aktif kullanımı, denge ve stabilizasyon becerileri, postüral kontrol ve buna yönelik becerileri geliştirmeyi hedeflemektedir. Programın ana dayanağı beynin nöroplastisite yeteneğidir.
Atentioner
7-18 yaş arası çocukların dikkat ve ilgili tüm yürütücü işlevlerini etkili bir şekilde iyileştirmeyi hedefleyen 15 oturumdan oluşan yapılandırılmış bir dikkat programıdır. Temelde öğrenme psikolojisi ve nöropsikolojiye dayalı bir sistemdir. Oturumlarda kolaydan zora doğru uyaranlar, şifreler ve etkinliklerle çocukların seçici dikkati, bölünmüş dikkati, odaklanma becerileri, zaman kullanımı, problem çözme becerisi, çözüm üretme becerisi, bireysel denetleme mekanizmaları (organizasyon) geliştirilmektedir.
Brainfit
Bilişsel temelli nörobilimsel bir eğitim programıdır. Öğrenme yeteneklerini geliştirerek performansı artırırken davranışları şekillendirerek yaşamları dönüştürmeyi amaçlamaktadır. Çocuklarda; dikkat eksikliğini giderme, dürtü kontrolü sağlama, zaman yönetimi, el yazısının geliştirilmesi, bütünü ve parçayı görebilme gücünü geliştirme, anlama becerisini geliştirme, psikomotor becerileri geliştirme amacıyla kullanılmaktadır. Çocuk ve gençlerde özgüven geliştirir, zorluklarla mücadele edebilmeyi öğretir ve yılmazlık verir. BrainFit programları dört farklı yaş grubuna göre farklılık gösterir. 9 ay- 99 yaş aralığında olan tüm yaş grubundan bireye uygulanabilmektedir. BrainFit ile yetişkin gruplarda minimal kognitif bozukluk ve Alzheimer vakaları ele alınabilmektedir.
Forbrain
Forbrain, 5-90+ yaş arasındaki bireyler için kullanılmaktadır. Okul çağı çocuklarına ve gençlere, yetişkinlere, ileri yaş gruplarına, okullara ve kurumlara uygulanan bilişsel becerileri ve potansiyeli geliştirme programıdır. Dikkat ve hafıza süreçlerini güçlendiren, öğrenmeyi öğrenmeye yönelik yeni stratejiler kazandıran, iletişim becerilerini güçlendiren, öğrenme motivasyonunu arttıran bütünsel bir sistemdir. Doğru planlama yapabilmek ve bir işle meşgul olurken iyi organize olabilmek için işleme hızı ve bilişsel esnekliğin artması gerekmektedir. Egzersizlerle bu beceriler kazanılmaya çalışılır. Dikkatin alt alanları olan bölünmüş dikkat, sürdürülebilir dikkat, seçici dikkat, odaklanılmış dikkat; belleğin alt alanları olan kısa süreli bellek ve uzun süreli bellek, işler bellek ve aynı zamanda algı, mantık muhakeme, işlemleme becerilerinin çalışıldığı 80 egzersizden oluşur ve yönergelerle zorluk derecesi arttırılabilir.
COG MAP- Zihin Check- Up
Dikkat dağınıklığı ve dikkat eksikliği/ bozukluğu yaşayan bireyler için yapılandırılmış bir sistemdir. 9 ay-99 yaş aralığına uygulanabilir. Davranışlar ve tepkileri parçadan bütüne, kolaydan zora şeklinde görsel, işitsel ve kinestetik hareketlerle, sistematik bir şekilde kurgulanmış etkinliklerle hedefe ulaştırır. Bireylerin işlemleme becerileri ve isimlendirme hızı artar. Kısa süreli bellek, anlık tepki, uzun süreli bellek ve işleyen bellek kapasitelerini geliştirmesini sağlar. Dikkatin tüm alt unsurlarına uygun etkinliklerle zor ve karmaşık görevler içeren dikkat becerisinin geliştirilmesine odaklanmayı, konsantre olmayı, etkinlikler arası geçiş yapmayı, aynı anda birden fazla etkinliği bir arada yapabilmeyi, yönerge ve yönerge takibini yapabilmeyi, hedefe istenilen sürede ulaşmayı ve uyaranları yorumlayabilmeyi sağlar.
NEUROSOUND
Neurosound; dikkat eksikliği, algı ve konsantrasyon problemi, konuşma bozukluğu ile akademik problemler yaşayan, gelişimsel gerilik gösteren, özgüven kaybı ve öğrenme güçlüğü yaşayan çocuklarda kullanılmaktadır. Neurosound, bilişsel gelişim alanında kısa sürede gelişme sağlayan etkili bir sistemdir. Sistemde çocuk; gelişim, öğrenme ve psiko-sosyal problemleri ile bir bütün halinde ele alınır. Bu sayede Neurosound ile çocuk pek çok alanda desteklenmekte ve birden fazla alanda ilerleme sağlanmaktadır.
AKADEMİK GELİŞİM TAKİP PROGRAMI (GETAP)
GETAP; dikkat, konsantrasyon, hafıza, mantık-muhakeme ve işlem hızını geliştirmek, güçlendirmek ve korumak için bilimsel yöntemlerle hazırlanmış bir gelişim ve takip programıdır. GETAP ile nörolojik aktivite arttırılmakta ve nöronlar arasında yeni bağlantılar kurulması sağlanmaktadır. Bu sayede bilişsel aktivite geliştirilmekte ve hız kazanılmaktadır. GETAP’ta öncelikle çocuğun zihin performans düzeyi belirlenmekte ve bu düzeye göre geliştirme programı, güçlendirme programı, koruma programı olmak üzere üç alt program uygulanmaktadır. Bu programların içeriğinde egzersizler, zihinsel performans testleri (ZPT) ve raporu, gelişim raporu, ön ve son değerlendirme formu, uygulama materyalleri ve dosyası bulunmaktadır. Seanslar danışanın kendi gelişim performansına göre dizayn edilir. Bir sonraki seans bir önceki seansa göre çerçevelenir. Dikkat dağınıklığı, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, özgül öğrenme problemi, disleksi, akademik başarı için kullanılabilir.
DİSLEKSİ MÜDAHALE PROGRAMI (DMP)
DMP, dört bölümden oluşmaktadır. Bu bölümler: görsel işlemleme, otomatik patern, kısa süreli bellek ve fonolojik farkındalıktır. DMP, kişinin görsel işlem becerisini geliştirerek kısa süreli bellek üzerinde yoğunlaşır ve patern tanıma becerisini güçlendirir. Sesleri, heceleri tanıma, kelime oluşturma, cümle oluşturma süreçlerinde hızla ilerleme kaydedilir. DMP, harflerin sembolize ettikleri sesleri ilişkilendiremeyen, yavaş ve akıcılıktan uzak okuyan, okuduğunu anlama ve anlatmakta güçlük çeken, kısa süreli bellek ve dikkat problemi olan çocuklarda kullanılır.
DENGE TAHTASI VE KOORDİNASYON GELİŞTİRME
Denge tahtası kullanarak koordinasyon çalışmaları yapmak beynin sağ ve sol lobunu aynı anda ve etkin kullanmasına yardımcı olur. Zamanla yapılan egzersizler sonucunda sağ ve sol lob arasındaki aktivite güçlenir ve hızlanır.
TERAPÖTİK İLETİŞİM ARAÇLARI
Terapötik iletişim, sözlü ve sözsüz tekniklerin kullanıldığı bir psikoterapi şeklidir. Terapötik iletişim içinde kullanılan pek çok farklı teknik bulunmaktadır ve bazı araçlar belirlenen hedef doğrultusunda kullanılmaktadır. Bu sayede iletişim kurma ve etkili iletişimde gelişme sağlanmaktadır.
ÖĞRENCİ KOÇLUĞU
Öğrenci koçu, öğrenci ile birlikte hareket ederek öğrencinin yaşadığı akademik sorunlara, motivasyon ve düşük performans problemine rehberlik eder. Öğrencinin ders çalışma programını ve öğrenme ortamını düzenler. Öğrenciye ders çalışma stratejilerini öğretir ve çalışma alışkanlığının kazanılmasına yardımcı olur. Aynı zamanda öğrenciyle hedef belirleme ve belirlenen hedef doğrultusunda hareket etme, problem çözme sürecini yürütür.
OYUN TERAPİSİ
Oyun terapisi, çocuğun çeşitli oyuncaklarla etkileşime girerek ve oyun kurarak kendini ve problemi ifade ettiği bir terapi şeklidir. Oyun terapisi sırasında terapist çocuğu gözlemler. Oyun terapisi ile çocukların iletişim kurmasına, sorunları çözmelerine ve olumsuz davranışlarını değiştirmelerine yardımcı olunur.
AİLE DANIŞMALIĞI
Aile danışmanlığı ile aile içi problemlerin çözülmesi, aile içi ilişkilerin iyileştirilmesi, aile içi iletişim sorunlarının aşılması ve aile bireylerinin bireysel gelişimlerine destek olarak kendilerini en iyi şekilde ifade etmeleri hedeflenmektedir. Aile danışmanı bu süreçte aileye rehberlik etmektedir.
HIZLI OKUMA VE ANLAMA
Hızlı okuma ve anlama çalışmasında görsel alan tarama egzersizleri yapılarak göz kaslarının gelişmesi sağlanmakta ve görsel algı alanı genişletilmektedir. Bu sayede çocuk kendisine verilen bir metni hızlı ve kolay bir şekilde okuyup anlayabilecek düzeye erişmektedir.
HAFIZA TEKNİKLERİ
Hafıza teknikleri ile bilgi kolay ve kalıcı olarak depolanmakta ve kısa sürede hatırlanarak kullanılmaktadır. Zihin haritaları sayesinde depolanan bilginin görseli oluşturulmakta ve kağıda aktarılmaktadır. Potansiyel yeteneklerin performansa dönüşmesinde ve bilişsel gelişim alanında etkili tekniklerdir.
LİFE KİNETİK
Life kinetik, her yaş grubundaki bireyler için uygulanabilen bir eğitim programıdır. Öğrenme sürecini canlandırarak sinirsel semptomları azaltırken konsantrasyonu ve görsel sistemin performansını iyileştirir. Fiziksel rahatlama ve stresle baş etmeyi sağlarken aynı zamanda özgüveni ve hafızayı geliştirir.
AKIL ZEKA OYUNLARI
Okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin katılabileceği bir programdır. Bu programda; geleneksel akıl oyunları, mantık yürütme/ problem çözme oyunları, görsel / uzamsal becerileri geliştiren oyunlar, sözel ifade becerilerini ve hızlı karar verebilmelerini geliştiren oyunlar ve strateji geliştirme oyunlarına yer verilmektedir.
BİLİŞSEL DAVRANIŞÇI TERAPİ
Bilişsel Davranışçı Terapi bilimsel bir zemin üzerine kurulu olan, birçok psikiyatrik bozukluk ve geniş bir sorun yelpazesinde etkili olduğu kanıtlanmış bir yaklaşımdır. BDT, öğrenme ilkelerinin, davranış bozukluklarının analiz ve tedavilerine sistematik bir biçimde uygulanışı şeklinde gerçekleşir. Terapide birey sorunu anlar ve başa çıkmak konusunda ne tür yöntemler uygulayabileceği aktarılır. Yapılandırılmış bir terapi yaklaşımıdır ve terapi süresi daha kısadır.
KUM TERAPİSİ
Kum terapisi bir tür oyun terapisi tekniğidir. Bu terapide kum, su, minyatür oyuncaklar ve kum tepsisi kullanılmaktadır. Terapide amaç bilinçdışının yüzeye çıkması ile bilinç-aktive, bilinçdışı ile bilinç arasında köprü kurulmasıdır. Bu durum iyileşmeye ve değişime yol açar. Sözel olmayan bir terapi şekli olup özellikle 8 yaşından itibaren çocuklarda, ergenlerde ve yetişkinlerde kullanılabilir.
SINAV KAYGISI
Sınav kaygısı, bireyin sınav sonrasında yaşayacağı başarısızlığı düşünerek ya da önceki yaşantılarındaki bir başarısızlığı genelleyerek yine başarısız olacağını düşünmesi sonucu hissettiği yoğun endişe ve rahatsızlık verici bir durumdur. Sınav kaygısı ile ilgili çalışmalar sınavlara hazırlık, akademik başarının arttırılması, var olan potansiyelin maksimum performansa dönüşmesi amacıyla çocuk ve gençlerle sıklıkla çalışılmaktadır. Terapide, sınav kaygısının belirtileri, nedenleri ve sınav kaygısı ile baş etme yolları bireysel görüşmeler planlanarak bir uzman tarafından danışana aktarılmakta ve sürecin yakın takibi yapılarak danışanın sorunu ele alınmaktadır.
EMDR
EMDR, Türkçe açılımıyla Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme’dir. Her yaş grubundan bireyin farklı psikolojik rahatsızlıklarının çözümü konusunda güçlü bir terapi yaklaşımı olarak kullanılmaktadır. EMDR terapisinde 8 aşamalı, üç yönlü (geçmiş, şimdi, gelecek) bir protokol uygulanır. Terapide amaç bireyin geçmişte yaşadığı anıları yeniden işlemesini sağlayarak duyarsızlaşma sağlanması, bugünkü problemlerin çözülmesi ve gelecekte karşılaşabileceği problemler karşısında kazandığı olumlu inanç ve duygu ile davranışlarını yönetebilmesidir. EMDR kısa süreli terapi grubunda değerlendirilse de danışanın yapısı ve problem durumuna göre terapi süresi farklılık gösterebilmektedir.