Analiz Sürecinde Kullanılan Uygulamalar

Zihin Performans Testi
Moxo
Rehacom
CNS
WISCH-R
Gerekli Görülen Diğer Testler

MOXO

Moxo Dikkat Testi, dikkat, zamanlama, dürtüsellik ve hiperaktivite performansını ölçen, uzmanlar tarafından uygulanan, görüş ve duygu içermeyen, online bir testtir. Basit görünen bir MOXO görevine odaklanabilmek için, bireyin aynı günlük hayatta yapması gerektiği gibi, testte bulunan görsel ve işitsel çeldiricileri görmezden gelmesi gerekmektedir.

ZPT (Zihin Performans Testi)

Her yaştan bireylerin zihin performans düzeylerini belirlemek için uygulanan, Türkiye’de standardizasyonu yapılmış ve geçerliliği onaylanmış zihinsel bir yetenek testidir. Uygulama süresi 30 ile 90 dakika arasında değişen bu test sonucunda; bireylerin Dikkat, Konsantrasyon, Hafıza, Mantık-Muhakeme, İşlem Hızı ve Zihin Performansları ile ilgili bilimsel sonuçlar elde edilir. Puanlaması 0 ile 100 arasında değişen ZPT, beş eşdeğer testten oluşmaktadır.

REHACOM

ReHaCom bir zihin geliştirme programıdır. Bu program, alınan tanının tedavisine yönelik olup 30 dakika veya danışanın problem durumuna göre arttırılarak, azaltılarak bazen tek program, bazen de iki program birlikte uygulanarak yapılmaktadır.

 ReHaCom her yaş grubundan bireye ölçüm yapabilmektedir.

 ReHaCom’da dikkat, konsantrasyon ve sebat, hafıza ve öğrenme yeteneği, akıl yürütme, uzay algı, tepkisel davranışlar, görsel – motor koordinasyon, görsel – yapısal yetenekler, problem çözme ve strateji geliştirme, görme alanı testi ölçümleri yapılmakta ve yapılan ölçümler sonucunda danışanın ayrıntılı sonuç raporuna erişilmektedir.

 ReHaCom ile danışanın problem alanına yönelik, çözüm odaklı, etkili ve kalıcı sonuçlar alınabilmekte ve danışanın performans ve gelişim durumu takip edilerek verimli çalışmalar gerçekleştirilmektedir.

 

CNS (Bilişsel Performans ve Dikkat Testleri)

Akıl yürütmeyi, bellek türlerini (çalışma belleği ve sözel ve görsel bellek), hızı (psikomotor, motor ve işlem hızı), tepki süresini, dikkatin alt alanlarını (karmaşık, sürekli ve basit dikkat), bilişsel esnekliği, akıl yürütmeyi, yürütücü işlevleri ve sosyal keskinliği ölçen ortalama 40 dakika süren yeni nesil bir tetkik programıdır. Online olarak gerçekleştirilir ve sonuçlar yazılım tarafından hesaplanır.


WISC-R (Çocuklar İçin Zeka Testi) Zeka Testi Nedir?

WISC-R Zekâ testi ülkemizde uygulanan zekâ testleri arasında geçerlilik ve güvenirliliği en yüksek olan testlerden biridir. Güvenirliliğinin yüksek olması ve çok tercih edilmesinin sebepleri değişik yetenekleri ölçebilir olmasından ve puanlama ve yorum esaslarının belirgin olmasından kaynaklanır. 
Wescler testi, Amerikalı psikolog Dr. David Wescler tarafından 1939 yılında hazırlanmış bireylerin zihinsel performanslarını belirlemek amacıyla geliştirilmiş bireysel zekâ testidir. Önceleri yetişkinler için uygulanan bu test daha sonra düzenlemeler yapılarak çocuklarda da uygulanabilir hale getirilmiştir.
Dr. Wechsler, bireyin çevresine adapte olma kabiliyetini ve sorunları çözme yeteneğini zekâ olarak tanımlamaktadır. Weschler için zekâ, öğrenme kapasitesiyle değil çevreye adaptasyon performansı açısından değerlendirilmiştir.  Weschler için önemli olan çocuğun zekâsını sosyal çevresi içerisinde adaptasyon sağlayabilmek için ne kadar iyi kullandığıdır. Testin odak noktası performans ölçümüne dayanmaktadır. Bu da tüm zekâ testleri için aynı kabule dayanmaktadır.
Test performans ve sözel kısım olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Her bölümde 5 ana test ve bir alt test olmak üzere 6 test vardır. 
Test, soruların yönergelere uygun bir şekilde çocuğa sorulması ve çocuktan bu soruları cevaplaması istenerek uygulanmaktadır.

WISC-R Zekâ Testi Kimlere Ne Maksatla Uygulanır?

WISCR-R Zekâ Testi 6-16 yaş grubundaki çocuk ve gençlere yönelik bir testtir. Bireysel bir test olduğu için grup şeklinde değil bir oturumda sadece bir kişiye uygulanabilir. Uygulama ve soru – cevap kısmı vardır. Test yaklaşık 1 saat sürer ve bu süre yaşa göre farklılık gösterebilir. Test zekâ puanını bulmak için kullanılsa da daha çok öğrenme problemleri gibi sıkıntıları tanımlamak, rehabilitasyon ve eğitim programı hazırlamak için kullanılır. Çocuğun zihinsel gelişimi hakkında bilgi verir ve olası sorunlarda erken önlem almak için kullanılır.

WISC-R  Zekâ Testini Kimler Uygulayabilir?

Zekâ testini uygulayacak kişilerin psikoloji, psikolojik danışma ve rehberlik, eğitimde psikolojik hizmetler lisans mezunu olmaları gerekmektedir. Bunun yanında bu ölçme aracıyla ilgili resmi ve özel kuruluşlar ile meslek örgütleri tarafından verilen eğitimlere katılarak bu testi uygulamak için gerekli sertifikaya sahip olmaları gerekmektedir.

DİS-Test okul dönemi öğrencilerin (7-14) öğrenme güçlüğü ve alt alanlarında yaş ve seviyelerine uygun olarak (disleksi, disgrafi, diskalkuli ) performanslarını ve baskın alanların belirlenmesini sağlayan, öğrenci eğitim planlamasında rehberlik edecek değerlendirme testidir.


GEREKLİ GÖRÜLEN TESTLER

  • ANKARA GELİŞİM TARAMA ENVANTERİ (AGTE)
  • METROPOLİTAN OKUL OLGUNLUĞU ENVANTERİ
  • D2 DİKKAT TESTİ
  • FROSTİG GELİŞİMSEL GÖRSEL ALGI TESTİ
  • BENDER GESTALT GÖRSEL MOTOR ALGI TESTİ
  • CATELL 2A ZEKA TESTİ
  • CATELL 3A ZEKA TESTİ
  • PORTEUS LABİRENTLERİ TESTİ
  • FRANKFURTER DİKKAT TESTİ
  • BERİER CÜMLE TAMAMLAMA TESTİ
  • SINAV KAYGISI ÖLÇEĞİ
  • GOODENOUGH- HARRİS BİR İNSAN ÇİZ TESTİ
  • LOUİSA DÜSS PSİKANALİTİK HİKAYELER
  • BURDON DİKKAT TESTİ
  • ROSENBERG BENLİK SAYGISI ÖLÇEĞİ
  • ÖZEL ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ (DİSTTEST)
Scroll to Top